perjantai 22. lokakuuta 2010

Sushit

En todella ole syönyt susheja montaa kertaa tai ole niiden suuri fani, mutta joku niiden valmistuksessa on kiehtonut. Siksipä piti ryhtyä tuumasta toimeen ja tässä näkyy lopputulos. Itse rullaus ja muu oli ihan helppoa, mutta riisin keitto vaatii vielä treenausta. Kukapa sitä nyt pro tietysti ekalla kerralla olisikaan. Niin ja sushien täytteet on vähän mukailtuja. Raaka kala hirvitti sen verran, että päädyin käyttämään kylmäsavulohta...
 
 
 
 
Tein riisin Kikkomannin ohjeiden mukaan, tästä määrästä tuli 2 sushirullaa ja 4 nigiriä:
  • 300 g japanilaista tai italialaista riisiä (ei pitkäjyväistä tai esikeitettyä riisiä)
  • 330 ml vettä
  • 5 rkl riisi- tai viinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 4 tl suolaa
Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan veden alla, kunnes siitä valuva vesi on kirkasta. Aseta riisi siivilässä sivuun noin tunniksi, jotta se pääsee turpoamaan. Tämän jälkeen laita riisi kattilaan, kaada päälle vettä ja anna kiehua noin kaksi minuuttia ilman kantta. Käännä lämpö pienelle. Laita kansi päälle kun vesi kiehuu hiljakseltaan ja anna riisin olla noin 15 minuutin ajan. Tällä välin kuumenna viinietikka, sokeri ja suola jatkuvasti sekoittaen, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Älä anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Aseta riisi isoon kulhoon ja kaada jäähtynyt etikka-suola-sokeri -seos riisin joukkoon vähitellen puulastaa käyttäen. Seoksen tulisi päällystää riisi, ei kastella sitä läpimäräksi. Jätä riisi jäähtymään huoneenlämpöiseksi.

Sushien muut ainekset:
norilevää (2 levyä)
wasabia
kurkkusuikaleita
paprikasuikaleita
porkkanasuikaleita
kylmäsavulohta ohuina suikaleina ja 4 palaa nigireihin
 
Bambumatto rullien käärimiseen
Soijakastiketta ja wasabia dippaukseen
 
 
Tein siis kaksi sushirullaa, joista toisen sisällä oli wasabia ja kasviksia ja toisen sisällä wasabia, kurkkua, paprikaa ja lohta. Nigireihin tuli wasabia ja kylmäsavulohta.
 
Sushirullat tehdään näin:
Levitä työpöydälle bambumatto tai pala kelmua. Aseta norileväarkki matolle tai kelmulle kiiltävä puoli alaspäin. Painele kostutetuin käsin noin puolen sentin paksuinen kerros riisiä leväarkille. Jätä noin sentin kaitale vapaaksi ulommaiseen reunaan. Leikkaa kala, kurkku, porkkana ja paprika ohuiksi suikaleiksi ja asettele rullaan haluamasi täytteet levyn etureunaan. Sipaise päälle hiukan wasabia. Rullaa levy kääretortun tapaan bambualustan tai kelmun avulla ja kiedo käärö kelmuun. Anna vetäytyä kylmässä. Leikkaa rullasta parin sentin paksuisia viipaleita.
 
Nigirit taas syntyvät näin:
Ota riisiä käteen ja muotoile siitä suorakulman muotoinen pala. Ota pala lohta ja sipaise sen toiselle pinnalle wasabia. Paina lohi wasabinen puoli alas päin kiinni riisin.
 
 
Nautiskele sushit syömäpuikolla tai käsin ja laita tarjolle soijakastiketta ja wasabia. Jos jokaiselle syöjälle on omat kuppinsa niin jokainen voi tehdä haluamansa vahvuisen sekoituksen soijasta ja wasabista. Wasabi kun nyt on aika vahvaa... 

Ei kommentteja: