tiistai 22. kesäkuuta 2010

Tonnikalasalaatti uusilla perunoilla


keitettyjä uusia perunoita
tonnikalaa
salaattia
kirsikkatomaatteja
oliiveja
fetajuustoa
kananmuna
 
Pese perunat ja keitä kypsiksi. Lohko jäähtyneet perunat ja pilko muutkin ainekset. Asettele tarjolle kerroksittain.

tiistai 15. kesäkuuta 2010

Vanilja-raparperijuustokakku

Etsiskelin ohjetta synttärikakuksi ja mielessä oli tehdä jotain raparperistä... kun löysin tämän kakun ohjeen Kinuskikissan sivuilta niin pakkohan sitä oli kokeilla. Muutaman muutoksen tein vaniljatäytteeseen ja tein omat koristukset, mutta muuten ohje on identtinen Kinuskikissan ohjeen kanssa.


Kinuskikissan ohje:

Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
2 rkl vettä



Raparperitäyte:

500 g raparperia

2 rkl perunajauhoja
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria

Vaniljatäyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 maustemittaa vaniljajauhetta              ( laitoin teelusikallisen vaniljasokeria)
1 ½ dl tomusokeria                               ( en laittanu ollenkaan )
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa        ( käytin appelsiinituorejuustoa )
2 rkl sitruunamehua         
   
Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunan alaosa (siihen asti, johon pohjataikina ulottuu).
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.
Pese raparperit ja kuori niistä ulommainen kerros. Leikkaa paloiksi. Sekoita joukkoon perunajauho ja levitä pohjan päälle.
Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu karamellimaiseksi. Kaada raparpereiden päälle.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä.
Huom: vuoan alle kannattaa laittaa foliota suojaksi vuoasta tihkuvan nesteen varalta.
Putsaa vuoan sisäreunoja, mikäli niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain. Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä – näin valmis kakku on helpompi irrottaa siististi vuoasta.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljasokeri ja vatkaa vaahdoksi.
Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

Koristeeksi tein sulatetusta maitosuklaasta kuvioita, mutta täytyy todeta, että kannattaa tehdä kuviot tummasta suklaasta ni kovettuvat paremmin... Kokonaisuudessaan kakun teko tuntu aika työläältä, koska harvemmin tulee kakkuja väsättyä. Lopputulos oli kuitenki hyvä, synttärisankarikin tykkäs. :)