sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Kurpitsa-kookoskeitto

Syksy on upeaa aikaa siinäkin mielessä, että tarjolla on todellista lähiruokaa niin omalta kasvimaalta kuin ilahduttavasti myös vaihtokauppana sukulaisilta ja tutuilta. Omalta kasvimaalta löytyvät sipulit, porkkanat, kesäkurpitsat, salaatti jne.. vaihdokkaina olen saanut omenia, luumuja, mehuja sekä kälyltäni tomaatteja ja komean kurpitsan. Ja kylläpä siitä kurpitsasta riittääkin moneksi. Kilo meni säilöttäväksi, osa survokseksi ja loput tähän keittoon. Maku oli samettinen ja keitto sopisi loistavasti vaikka alkuruoaksi syksyiseen menuun.



N. 4 annosta:

reilu litra lohkottuja kurpitsan paloja
1 iso sipuli
2 porkkanaa
2 dl kookosmaitoa
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
ruokalusikallinen voita
tilkka öljyä
(selleri)suolaa
valkopippuria
ripaus cayannepippuria


tarjoiluun esim. kurpitsan siemeniä, paahdettuja ruisleivän paloja, paistettuja suppilovahveroita, kookosmaitoa, basilikaöljyä...


Kuori sipulit ja porkkanat. Halkaise sipulit neljään osaan ja pilko porkkanat pieniksi. Laita kuumentuneeseen kattilaan voita ja tilkka öljyä ja laita sinne porkkanat sekä sipuli- ja kurpitsalohkot. Pyörittele kasviksia kattilassa pari minuuttia ja lisää sitten vesi ja kanaliemikuutiot. Keitä kunnes porkkanat ja kurpitsat ovat kypsiä. Kasvisten kypsyttyä ota suurin osa keitinvedestä talteen ja soseuta kasvikset. Lisää soseen joukkoon   kookosmaito ja kasvisten keitinlientä sen verran, että keitosta tulee haluamasi paksuista. ( Lientä voi jäädä reilustikin, mutta sen voi käyttää muuhun ruoanlaittoon.) Kiehauta ja mausta keitto (selleri)suolalla, valkopippurilla ja ripauksella cayannea. 


Vaihtoehtoja tarjoiluun.

Basilikaöljy sopii hyvin tavallisenkin kasviskeiton kanssa syötäväksi. Öljy syntyy helposti sauvasekoittimella tai morttelissa öljyä ja basilikan lehtiä (suolaa) jauhamalla. Myös ruohosipuliöljy on kokeilemisen arvoista kun kasvissosekeittoon kaipaa jotain uutta.


4 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Oli muuten hyviä ne omenat uunissa laitettuna.Pirjo kyllä teki vaniliakastikeen ,mutta omenat ei olleet kiirpeitä eikä liian makeita kiitos.Eilen käytiin metsäreissulla ja löydetiin jopa puolukoita melkein 10l sekä tutut supikat,kanttarellit.Terkkuja kukkaromäen hurjat

Kipakka kirjoitti...

Hyvä, että omenat maistuivat ja metsäreissu oli antoisa. :) Ja hyvin saitte puolukoitaki. Multa ne vielä uupuu, mutta jospa niitä sais kerättyä tässä vielä joku viikonloppu.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana resepti - menee kokeiluun! Mulla on lahjaksi saatu kurpitsa nimeltä Queensland's Blue - tunnetko?

Kipakka kirjoitti...

Ei ole tuttu mulle tuo sinun saamasi kurpitsa. Netistä äkkisilmäyksellä sitä kehuttiin hienonmakuiseksi, makeaksi ja pähkinäiseksi... joten maku on varmasti ainakin loistava. :)
Ei siis muuta kuin kokeilemaan! :)