sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Daim-suklaa ja vaahtokarkit

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin Kipakka päättää joulupostauksensa ja lähtee mökille viettämään joulua. Luvassa on paukkuvaa pakkasta, mutta muuten lämmintä tunnelmaa takan lämmössä. Tai tämä on ainakin toiveissa, tällä hetkellähän tuvan lämpötila ei paljon lämmitä. :) Rauhallista ja ihanaa Joulua kaikille!




Daim-suklaa:  (ohje karkkikirjasta)
1/2 dl jauhettuja manteleita tai pähkinöitä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
2 rkl siirappia
1 rkl kaakaojauhetta
200g maitosuklaata

  • Öljyä leivinpaperi. Sekoita kaikki ainekset paitsi suklaa kattilassa ja keitä MIEDOLLA lämmöllä 15-20 minuuttia koko ajan sekoittaen. (Seos palaa helposti!)
  • Levitä seos leivinpaperille ja anna jäähtyä.
  • Sulata suklaa (temperointi olis hyvä juttu, jos intoa riittää) ja levitä se jähmettyneen massan päälle. Anna suklaan kovettua ennen leikkaamista paloiksi. (Temperoimaton suklaa kovettuu kylmässä ja vaatii myös säilytyksen viileässä.)




Vaahtokarkit: (keskikokoinen vuoallinen)

3 rkl liivatejauhetta
1 dl vettä
5 dl sokeria
1 1/2 dl vaaleaa siirappia
1 vaniljatanko
raastettu mandariinin kuori
4 rkl vettä
ripaus suolaa
(elintarvikeväriä, käytin nestemäistä punaista n. 1 tl)

lisäksi:
öljyä
tomusokeria
(maissitärkkelystä)

  • Laita liivatejauho isoon pyöreäpohjaiseen astiaan ja kaada päälle kylmä vesi. Jätä turpoamaan kymmeneksi minuutiksi.
  • Öljyä  keskikokoinen vuoka ja siivilöi siihen tomusokeria tai tomusokeri/maissitärkkelys seoksella
  • Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, halkaistu vaniljatanko, vesi ja pestystä mandariinista raastettu kuori. Keitä seosta sekoittamatta kunnes sen lämpötila on 117 astetta. Tässä digitaalinen lämpömittari toimii loistavasti. Kun seos on saavuttanut oikean lämpötilan nosta vaniljatanko pois.
  • Kaada kuuma sokeriseos liivatteen sekaan ensin varovasti vatkaimella sekoittaen ja liivatteen liuettua vatkaa voimakkaasti  noin 7 minuuttia tai kunnes vatkaaminen vaikeutuu ja massa alkaa kiivetä vatkaimia pitkin. 
  • Kaada massa sokeroituun vuokaan ja tasoita pinta veteen kostutetulla lusikalla. Jos massassa on ilmaa voit varovasti kopauttaa vuokaa pöytää vasten muutaman kerran.
  • Siivilöi päälle tomusokeria tai tomusokeri/maissitärkkelystä. Jätä jähmettymään huoneen lämpöön ainakin 4 tunniksi tai mieluiten seuraavaan päivään. Leikkaaminen on helpompaa kun massa on hyvin jähmettynyt.
  • Pyörittele leikatut palat vielä tomusokerissa ja säilytä ne tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Vaahtikset ovat parhaimmillaan kahden viikon sisällä nautittuna.

Vinkki: Mausta massa esim. vadelmasurvoksella tai haluamallasi esanssilla.


Ei kommentteja: