tiistai 28. helmikuuta 2012

Vesirinkelit

Hieman vaatimaton ulkonäkö voi hämätä, mutta ai ai ku nämä ovat hyviä. Toimivat niin tuoreina kuin myöhemmin paahdettuina.


Reseptin pohja on Maku-lehdeltä otettu, mutta muokkailin sitä hieman.


N. 12 kpl
4 dl vettä 
25 g hiivaa
3 tl fariinisokeria
100g juustoa
2 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi raastettuna
10 dl vehnäjauhoa
(vähän sulatettua voita tai margariinia)

keitinveteen: 2 rkl siirappia  ja 2 tl suolaa
koristeluun: 1 muna voiteluun, pellavansiemeniä, juustoraastetta...


Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, fariinisokeri, suola ja raastettu valkosipuli. Lisää sekaan jauhoja ja sekoita tasaiseksi vispilää apuna käyttäen. Kun taikinasta tulee liian paksua vispilällä sekoittamiseen niin jatka alustusta käsin. Lisää juustoraaste. Lisää vähitellen loput jauhot ja vaivaa taikinasta kimmoisa. (Lisää loppuvaiheessa rasva, jos haluat sitä käyttää.) Jätä taikina liinan alle tunniksi kohoamaan.

Jaa taikina 12 osaan. Pyöritä osista palloja, joista sitten teet rinkuloita painamalla ja venyttämällä pallon keskelle reiän sormilla. Tai vaihtoehtoisesti voit tehdä taikinasta pötköjä, jotka painat sitten päistään kiinni rinkeleiksi. Tässä vaiheessa rinkeleitä voisi vielä kohottaa, mutta minä en malttanut enää odotella.

Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi. Lisää veteen siirappi ja suola. Nosta veteen rinkeleitä muutama kerrallaan ja keitä niitä hetki. Eli reilu puoli minuuttia. Nosta rinkelit reikäkauhalla pelllille ja anna kuivahtaa muutaman minuutin. Voitele rinkelit munalla ja koristele haluamallasi tavalla.
Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia. Tarjoile heti tai myöhemmin paahdettuna.
Vinkki! Tarjoile vesirinkeleitä esim. savukalatahnan kanssa.

maanantai 13. helmikuuta 2012

Cupcake for my Valentine!

Mitä voisi lahjoittaa sille, 
joka omistaa jo kissankellon,
vanamon, säteet kevätauringon,
jolla on talvi ja syys
-kävisikö ystävyys?
Elina Karjalainen



Mulla on myös ehdotus lahja pulmaan, CUPCAKES! 
Eli tässä sitruunaiset kuppikakut lemon curdillä:

Ensiksi lemon curd-sitruunatahna, koska sen voisi tehdä jo edellisenä päivänä odottelemaan käyttöä. Kinuskikissalla on loistavat ohjeet tahnalle, joten kurkatkaapa ohje tästä.

Pirteää ja herkullista... kannattaa kokeilla  myös esim. pikkuleipien täytteenä tai
 luonnonjogurtin kanssa aamupalalla.

Sitten itse kuppikakkujen tekoon...

N. 6 kpl kuppikakkusia:
100g voita
1 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
sitruunan raastettu kuori ja mehu

Pese sitruuna hyvin, raasta keltainen kuoriosa ja purista mehu talteen. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää seos voi-sokeri-muna-seokseen. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja kuoriraaste. Sekoita ja jaa taikina muffinssivuokiin tai voideltuun muffinssipeltiin. Jätä vähän kohoamisvaraa! Paista n.15 minuuttia 200 asteessa. (Jäähdytä hyvin ennen kuorrutteen laittamista.)

Kuorrute/ koristelu:
kuohukermaa
(tomu)sokeria
(sitruunamehua)

lemon curd-tahnaa
tummaa suklaata sydämiin

Pursota lemon curd-tahnaa täyttötyllan avulla kuppikakkujen sisään TAI levitä sitruunatahnaa kuppikakkujen päälle. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla ja halutessasi sitruunalla. Pursota kermavaahto kuppikakkujen päälle.
Sulata tumma suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja tee sillä leivinpaperille sydämiä. Voit käyttää apuna pursotuspussia ja tyllaa tai leivinpaperista tehtyä tötteröä. Anna suklaakoristeiden kovettua kunnolla ennen käyttöä ja silloinkin kannattaa olla nopea, jotta suklaa pysyy koristeena eikä ole sulana sormissa. :)

Sitten herkuttelemaan!
Vinkki! Kuorrutteen voit tehdä myös sekoittamalla pari lusikallista lemon curdiä kermavaahdon sekaan, hyvää!

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Mausteiset pekonilihapullat

Kipakan keittiössä ei tänään nassutellakaan Runebergin torttuja, koska niitä tuli syötyä jo viikolla. Suolaisten herkkujen ystäville tarjotaan näitä mausteisia pekonilihapullia. Omalla reseptillä syntyneet pullat sopivat oivasti vaikka tikun päähän muiden pienten suolaisten kanssa tarjottavaksi.


Pellillinen:
600g nautasikajauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 muna
2 dl kermaviiliä
0,5 dl korppujauhoja
1 pkt ( 140g) pekonia
puolikas paprika
1 tl savustettua paprikaa jauheena
1 tl Worcestershire- kastiketta
1 tl HP- kastiketta
0,5 tl suolaa
n. 15 tippaa Tapascoa
mustapippuria

Kuori ja pilko sipulit. Paloittele paprika pieneksi. Laita kermaviili, muna, korppujauhot sekä mausteet kulhoon ja sekoita. Anna korppujauhojen turvota hetki ja paista sillä välin sipulit, paprika sekä suikaloitu pekoni. Seoksen saatua väriä valuta siitä ylimääräinen rasva pois ja lisää seos kermaviiliseokseen. Lisää vielä jauheliha ja sekoita tasaiseksi massaksi.  Pyöritä kostutetuin käsin pulliksi ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kauniin ruskeita.

Vinkki: Massan sekoituksessa ja pullien pyörittelyssä ohuet kertakäyttöhanskat ovat näppärät.