torstai 21. helmikuuta 2013

Kebabkriisi uunissa

Uunista tulvii herkullinen kiusauksen tuoksu. Samalla kuulen äänenluetun uutisen, että käyttämäni Pirkan kebablastut ovat vedetty pois myynnistä. Niistä on löydetty hevosenlihaa. Hirvitys ja kauhistus. Vai onko? En kuulu niihin, jotka eivät voi syödä hevosta sisältävää meetwurstia, mutta toki koen kuluttajana oikeudekseni tietää mitä aineksia ostamani ruoka sisältää. Enemmän tässä siis minua häiritsee se, että tälläiset löydökset nakertavat luottamusta kaupasta ostamaani ruokaan. Mitä muuta sellaista tulee syötyä, jota ei tiedä syövänsä?

No toisaalta... itsestähän tämä myös on kiinni. Mitä enemmän jaksaa itse panostaa ruokaan ja sen laittamiseen niin aina parempi. Jättämällä valmisruoat ja einekset kauppaan on jo lähempänä puhtaampaa ruokaa. Mutta entä ne hetket kun on kiire ja väsyttää? Itse ruoanlaittoa rakastavana totean silti ettei aina jaksa panostaa.  Tämän postauksen idea olikin  esitellä mahdollisimman helppo ja hyvä arkiruokaresepti. Sitä kai se on vieläkin, mutta tämä kebabuutinen teki siitä varmasti monelle hyvin ei-toivotun ilmestyksen ruokapöytään. Minä taidan sitä kuitenkin maistaa. Tiedon sanotaan lisäävän tuskaa, pystyyköhän se muuttamaan myös makuaistia?



Kebabkiusaus (aineski 6 annosta)
1 kg perunasipulisekoitusta
200g kebablastuja ( Vältä Pouttua ja Pirkkaa, jos et halua hevosta)
2,5 dl ruokakermaa
1 iso tomaatti tai kourallinen kirsikkatomaatteja
1 dl juustoraastetta
1 rkl sweet chili saucea
suolaa, mustapippuria

  • Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Öljyä uunivuoka.
  • Laita vuoan pohjalle kerros perunasipulisekoitusta, ripsauta päälle suolaa ja mustapippuria. Laita päälle kerros kebabbia. Jatka näin kunnes vuoka on täysi.
  • Sekoita ruokakerman sekaan sweet chili saucea ja ripsauta sekaan suolaa ja pippuria. Sekoita ja kaada kerma vuokaan.
  • Laita päälle pestyt ja halkaistut/ siivutetut tomaatit. Juustoraasteen voit lisätä nyt tai paiston loppuvaiheessa.
  • Paista uunissa noin tunnin verran. 

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Tein sulle suklaakakun mansikoilla vain...

Joulupakettien joukosta löytyi Kinuskikissan leivontaopus. Jee! Kirja pursuaa toinen toistaan herkullisempia ohjeita ja hyviä neuvoja. Ei ollut helppo valita millaisen kakun ystävänpäiväksi värkkäisi... Päädyinkin keräilemään herkullisimman oloiset kakunpalaset yhteen ja punomaan oman muunnokseni. Kaikki kakkuun tulleet osiot siis kuitenkin löytyvät Kinuskikissan kirjasta tai nettisivuilta. Niin paitsi tuo itse soveltamani toisen kerroksen täyte. :) 

Hyvää ystävänpäivää!!!!!!!


Mehevä suklaakakkupohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
150g voita tai margariinia
3 1/2 dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

kostutus 1 1/2 dl nestettä
(käytin yhteen maitoa ja kahteen muuhun kerrokseen Cointreauta eli appelsiinilikööriä)

  • Voitele ja korppujauhota vuoka (24cm)
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  • Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoseosta ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput jauhoseoksesta ja kädenlämpöinen maito. Varmista ettei maito ole liian lämmintä ettei se sulata rasvaa. Kaikkea maitoa ei tarvitse lisätä, jos taikina tuntuu löysältä.
  • Kaada taikina vuokaan.
  • Paista 175 asteessa uunin alatasolla 50-60 minuuttia.
  • Anna seistä vuoassa noin 15 minuuttia ennen kumoamista.

Täyte 1:  Raikas marjatäyte (määrä riittää yhteen kerrokseen)
2 dl marjasosetta (käytin mansikoita)
2 dl kuohu- tai vispikermaa
100g tuorejuustoa (käytin mascarponea)
2 rkl sokeria
0,5 dl vaniljakreemijauhetta tai 2 liivatelehteä ja puoli desiä vettä
  • Soseuta marjat.
  • Vaahdota kerma.
  • Sekoita kermavaahdon joukkoon marjasose, sokeri, tuorejuusto sekä vaniljakreemijauhe.

Täyte 2: Sovellettu marjatäyte (yhteen kerrokseen)
0,5 dl mansikkasurvosta (koska survosta jäi yli toisesta täytteestä)
2 dl kuohukermaa
100g mascarpone-juustoa
2 rll sokeria
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
8 palaa tummaa suklaata rouhittuna
  • Sekoita vaahdotettuun kermaan kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin.

Huom! Anna täytteiden jähmettyä jääkaapissa 2-3 tuntia ennen tarjoilua!

Kuorrutus: Suklaakuorrute (riittää koko kakulle)
190g maitosuklaata puolet ja puolet tummaa suklaata
1,5 dl kuohukermaa
  • Sulata suklaa.
  • Kuumenna kerma kattilassa kuumaksi, mutta ei kiehuvaksi. Lisää kuumaan kermaan sula suklaa ja sekoita tasaiseksi.
  • Sekoittele kuorrutetta hetkisen aikaa, jotta se hieman jäähtyy.
  • Kaada kuorrutetta kakun päälle ja tasoita halutessasi lastalla.
  • Jos haluat koristella reunaa esim. valkosuklaarouheella tai pähkinöillä niin tee se heti kuorruttamisen jälkeen ennen kuin pinta kovettuu.
  • Koristele kakku haluamallasi tavalla ja nosta kylmään.

Vinkki: Nosta kakku ennen suklaalla kuorruttamista uuniritilän päälle tai suojaa kakkulautanen leivinpaperisuikaleilla. Suklaa valuu takuuvarmasti muuallekin kuin kakun päälle...


Valkosuklaatia muun suklaatin lisäks.

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

BBQ-kana calzone

Talviaika aiheuttaa päänvaivaa amatöörikuvaajalle, joka ei saa kameraansa tottelemaan haluamallaan tavalla. Luonnonvalossa kuvat onnistuvat huomattavasti helpommin kuin iltahämärässä... ja milloinkas se Kipakka kokkaa? Iltaisin. Ei ole yhtään poikkeuksellista, että kokkailen kahdeksan aikaan illalla ja silloinhan ei paljon valolla juhlita. Lopputulos ei monestikaan silmää hivele, mikä on harmi, koska hyvä kuva saa reseptin vaikuttamaan huomattavasti houkuttelevammalta. Tässä yritän kai sanoa, että hyviä olivat nämä calzonet vaikka kuva ei välttämättä sitä hehkutakaan. :)




2 calzonea:
2,5 dl vettä
suolaa
ripaus sokeria
1 valkosipulin kynsi
puoli pussia kuivahiivaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
pieni loraus öljyä

  • Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri. Raasta sekaan valkosipulin kynsi.
  • Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhoseosta veteen vispilällä samalla sekoittaen. Kun taikina paksuuntuu liian paksuksi vispilällä sekoitettavaksi jatka alustusta käsin. Lisää loraus öljyä alustuksen loppuvaiheessa. Taikina on valmis kun se irtoaa hyvin kulhon reunoilta. 
  • Jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan.
  • Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja vaivaa taikinoita hetki. Tee taikinasta pallo ja painele se jauhotetulla alustalla pyöreäksi ja kauli siitä ohut pyöreä pohja.



Täytteet:
300g hunajamarinoituja broilerinsuikaleita
n. 1 dl BBQ-kastiketta (käytin Stubb´sin kastiketta)
puolikas sipuli
puolikas paprika
kourallinen oliiveja
puoli purkkia ananaspaloja
muutama mieto jalopenoja
juustoraastetta
mustapippuria

  • Paista broilerisuikaleet kypsiksi ja pilko sipuli ohuiksi viipaleiksi.
  • Pilko paprika, ananas ja jalopenot. Puolita oliivit.
  • Levitä bbq-kastiketta pohjalle jättäen reunat ilman kastiketta.
  • Laita täytteet pohjan toiselle puolikkaalle ja lisää juustoraasteen päälle vähän mustapippuria.
  • Taita pohjan tyhjä puoli täytteiden päälle ja rullaa taikinan reunat yhteen. Sivele calzonen pinta vedellä. Voit myös raastaa calzonen pintaan juustoa.
  • Paista 200 asteessa uunin alaosassa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä.