tiistai 19. marraskuuta 2013

Tuo ihana vaivaamaton ja vaivaton leipä!

Olen ollut niin hurahtanut erilaisiin arkarteluihin ja käsitöihin, että ruokapuoli on jäänyt muiden intoilujen jalkoihin. Jotain hehkutettavaa sentään tältäkin saralta löytyy...nimittäin tämä leipä, joka on kiertänyt ruokablogeja jo pitkän tovin, mutta päätyy vasta nyt näille sivuille. Leipä kulkee vaivaamattoman ja vaivattoman leivän nimellä ja on todella sitä kumpaakin. Taikina laitetaan illalla tekeytymään, kohotellaan seuraavaan päivään ja paistetaan. Upean rapea kuori ja pehmeä sisus saadaan paistamalla leipä valmiiksi kuumennetussa uunipadassa. 

Tällä kertaa muutin normaalitaikinaa korvaamalla desin vehnäjauhoja leseillä ja hyvää tuli. Sen sijaan paistaminen uunivuoassa folion alla ei vetänyt vertoja kannelliselle padalle. Vaan olisihan se pitänyt tajuta! Kuuma kansi takaa hienon kuoren myös leivän yläpintaan... pata on siis se juttu- daa! No varmasti muistan sen nyt jatkossa...

Vuoassa folion alla paistettu leipä. Kannellisessa padassa kuoresta
 saa vielä rapeamman ja rouheamman.

Vaivaamaton leseleipä:
6 dl vehnäjauhoja 
1 dl lesesekoitusta tai muita leseitä (voit korvata leseet vehnäjauhoilla)
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl lämpöistä vettä

  • Sekoita kulhossa kuivat aineet sekaisin ja lisää lämmin vesi. Sekoita taikinaksi puuhaarukalla ja peitä kelmulla.
  • Kohota ainakin 12 tuntia.
  • Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoja myös taikinan päälle ja pyöräytä se palloksi. Peitä kevyesti kelmulla ja anna kohota puoli tuntia.
  • Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen ja laita kannellinen pata uuniin.
  • Pudota taikinapallo kuumaan pataan ja paista kannen kanssa puoli tuntia. Nosta kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.