tiistai 6. tammikuuta 2015

Makkeeta mahan täydeltä

Joulun alla lupasin postata karkkien ohjeita neljin kappalein. Mansikkamarmeladit saavat kuitenkin tippua listalta, koska jäivät liian makeiksi ja pehmeiksi. Tässä kuitenkin ohjeet riisisuklaista, minttufudgeista ja turkinpippurivaahtokarkeista. Hyvin upposivat kaikki, mutta omia suosikkejani olivat vaahtokarkit. Erihyviä varsinkin kuumassa kaakaossa. 



Roopen riisisuklaat (ohje Maku - lehdestä)

125 g kookosrasvaa
2 dl tomusokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
7,5 dl riisimuroja
(n. 1 tl piparminttuaromia)

  • Sulata kookosrasva kattilassa. Anna jäähtyä hetki. 
  • Siivilöi mukaan tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri, sekoita. Lisää myös piparminttuaromi, jos haluat lisämakua riisisuklaisiin,
  • Lisää riisimurot ja sekoita hyvin.
  • Jaa seos lusikalla karkki- tai muffinssivuokiin tai levitä tasaiseksi levyksi leivinpaperille. Anna jähmettyä kylmässä. Säilytä myös viileässä.


Marmoroidut minttusuklaa fudget 
Ohjeen fudgeihin löysin Suklaapossulta. Ainoat erot ohjeissa ovat, että käytin valkosuklaata vähemmän (suklaalevy oli 120g ) ja että osaan karkkimassaan laitoin suolapähkinöitä.



30-40 Fudgea koosta riippuen:
  
1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskiksi keitettyä)
250 g tummaa suklaata (n.50%) 
2 tl vaniljasokeria
1 tl (-2 tl) piparminttuaromia
(rouhittuja suolapähkinöitä)

120 g valkosuklaata
1 tl piparminttuaromia
vihreää pastaväriä

  • Vuoraa noin 20x20 vuoka leivinpaperilla. Pieni suklaat pieneksi. (Jos käytät suolapähkinöitä niin rouhi myös ne pienemmäksi ja laita valmiiksi vuoan pohjalle.)
  • Ota esille kaksi kattilaa. Laita toiseen noin 2 1/3 dl kondesoitua maitoa sekä pilkottu tumma suklaa sekä vaniljasokeri. Laita toiseen kattilaan loput kondensoidusta maidosta ja valkosuklaa. Laita molemmat kattilat levyille ja kuumenna seoksia samalla sekoitellen kunnes suklaat ovat sulaneet.
  • Lisää tumman suklaan seokseen 1 - 2 tl piparminttuaromia. Valkosuklaaseokseen lisää 1 tl piparminttuaromia ja vihreä väri.
  • Levitä NOPEASTI lähes kaikki tumma suklaa vuokaan (jätä kattilaan pari ruokalusikallista). Levitä päälle valkosuklaaseos ja sen päälle kasoiksi kattilaan jäänyt tumman suklaan seos. Tee veitsellä kuvioita pintaan. Jos pinta jää röpelöiseksi niin laita karkkimassan päälle pala leivinpaperia ja silitä pinta sen päältä tasaiseksi.
  • Laita jähmettymään kylmään pariksi tunniksi ja leikkaa sitten paloiksi. Säilytä fudget jääkaapissa tai pakasta ne.


Turkinpippurivaahtokarkit  (ohje Bakeville blogista, itse lisäsin sitruunamehun lisätwistiksi.)


Herkkukaakao, mutta oispa kuva parempi.

Vuoallinen vaahtiksia: (n. 20x30cm)

3 rkl liivatejauhetta
0,8 dl vettä
0,2 dl sitruunan mehua

5 dl sokeria
1 1/2 dl vaaleaa siirappia
1 tl vaniljasokeria
4 rkl vettä

0,75 turkinpippurimurskaa

kuorrutukseen  3 rkl tomusokeria ja 3 rkl maissijauhoja

  • Laita liivatejauhe, vesi ja sitruunamehu isoon kulhoon 10 minuutiksi.
  • Laita kattilaan sokeri, siirappi, vanilja, vesi ja hienoksi murskatut turkinpippurit. Keitä sekoittamatta, kunnes lämpötila on 117 astetta ( varo ettei mittari ole kattilan pohjassa kiinni).
  • Kaada kuuma sokeriliuos  varovasti  liivatteen päälle ja sekoita varovasti. Vatkaa sitten voimakkaasti sähkövatkaimella noin 7 minuuttia. Vaahto moninkertaistuu ja alkaa kiiveta vatkaimia pitkin.
  • Öljyä vuoka kevyesti ja siivilöi päälle tomusokeri - maissijauhoseosta. Kaada vaahtismassa vuokaan ja tasoita oljytyn lusikan avulla. Siivilöi päälle kuorrutusta ja jätä huoneenlämpöön 4 tunniksi.
  • Leikkaa paloiksi öljytyllä veitsellä ja kierittele palat kuorrutuksessa. Säilytä tiiviissä rasiassa, vaahtikset säilyy noin viikon.