tiistai 21. kesäkuuta 2011

Juhannuksen mökkimenu

Jussi on jo ihan ovella!
Suunnittelin juhannuksena mökkeileville mökkimenun, jonka voi myös lukea torstain Pieksämäen lehdestä. Saapa nähdä millanen juttu on tulossa :D




Juhannuksen mökkimenu

Tomaatti-vuohenjuustobruschetat
*
savustettua lohta
sitruunamajoneesia
pestokasviksia
uusia perunoita
*
marinoituja mansikoita mascarponevaahdolla
*
sangria




Tomaatti-vuohenjuustobruschetat

6 tomaattia
n. 6 mansikkaa
2 uuden sipulin vartta
vajaa puoli desiä öljyä
2 tl valkoviinietikkaa
n. ½ tl suolaa
1 tl sokeria tai hunajaa
pippuria

kuoretonta vuohenjuustoa n. 8 palaa (President)
4 viipaletta esim. Siiskosen kauraleipää
Valmista salaattisekoitusta kaupasta

Huuhdo tomaatit ja mansikat. Poista mansikoista kannat ja tomaateista sisustat. Kuutioi tomaatti ja mansikat kulhoon. Pilko uusien sipuleiden varret ja säästä sipuliosat myöhempää käyttöä varten. Lisää tomaattien ja mansikoiden sekaan sipulit, öljyä, valkoviinietikkaa sekä mausteet. Sekoita ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa.
Anna tekeytyä ainakin tunti ja tarjoile huoneenlämpöisenä.

Kokoa annokset juuri ennen tarjoilua seuraavasti: Pirskota kauraleipäviipaleiden päälle tilkka öljyä ja paahda ne uunissa tai grillissä rapeiksi. Laita jokaiselle lautaselle reilu kourallinen salaattisekoitusta ja nosta yksi leipäviipale jokaisen salaattiannoksen päälle. Lusikoi leipien päälle tomaatti-mansikkasalsaa ja salsan päälle 2-3 viipaletta vuohenjuustoa. Lisää annoksen päälle vielä salsan marinadia ja tarjoile.






Savustettu lohi

2 lohifilettä
merisuolaa
leppälastuja ja savustuspönttö

Laita kalat suolaantumaan hyvissä ajoin ennen savustusta. Jos on tarkoitus savustaa illalla ni kalat voi laittaa suolaan jo aamupäivällä. Merisuolaa saa ripotella kalan paksuimpiin kohtiin enemmän kuin ohuisiin. Kalojen annetaan suolaantua kylmässä. Suolat pyyhitään pois ja kalat kuivataan kevyesti ennen savustusta.

Itse savustus tapahtuu savustuspöntössä, jonka pohjalle on laitettu leppälastuja sekä muutama sokeripala antamaan kaloille kauniin värin. Leppälastujen määrä vaikuttaa savun maun voimakkuuteen, joten sitä voi itse säädellä. Savustuspöntön ritilälle kannattaa laittaa muutama risu, jolloin kalat eivät tartu ritilään kiinni ja ovat näin helpompia irrottaa ja samalla ritiläkin pysyy puhtaampana.

Savustusaika riippuu kalan koosta, mutta lohifile kypsyy noin puolessa tunnissa. Savustuksen aikana tuli tai muu lämmönlähde saa olla aika mieto etteivät purut pala.






Sitruunamajoneesi

pari desiä itsetehtyä tai valmista majoneesia
sitruunankuorta / sitruunanmehua
(sokeria)
ruohosipulia

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuorta majoneesin joukkoon. Sitruunan makua voit voimistaa sitruunanmehulla. Jos taas sitruunan maku tuntuu liian voimakkaalta voit pyöristä makua lisäämällä majoneesiin ripauksen sokeria. Maut voimistuvat tekeytyessään ja majoneesi kannattaa tehdäkin jo edellisenä päivänä. Tarjoiltaessa voit koristella majoneesin ruohosipulilla.



Itsetehty sitruunamajoneesi

1 keltuainen
1 tl suolaa
1 tl sinappia
2 dl kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
sitruunan keltainen kuori (sitruunanmehua)
(sokeria)
ruohosipulia

Vatkaa keltuaiset, suola ja sinappi kulhon pohjalla tasaiseksi seokseksi. Lisää öljy keltuaisseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Mausta valmis majoneesi sitruunankuorella ja sitruunanmehulla ja laita jääkaappiin maustumaan. Koristele tarjoiltaessa ruohosipulilla. 
Huom. Jos majoneesi on  liian paksua niin voit ohentaa sitä toki sitruunamehulla tai sitten ihan tilkalla vettä, jos majoneesi on jo tarpeeksi sitruunaista.




Pestokasvikset

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 kesäkurpitsa
tankoparsoja pari syöjää kohden
uusia sipuleita maun mukaan
reilu puoli purkkia punaista pestoa

Huuhdo paprikat ja kesäkurpitsa ja pilko ne isoiksi lohkoiksi. Kuori parsat nuppua lukuunottamatta ja poista puumainen jalkaosa. Käytä uusien sipulien varret muuhun ruoanlaittoon (alkupalaan menee osa) ja tähän vain itse sipuliosat puoliksi halkaistuna. Öljyä uunivuoka ja laita kasvikset siihen. Sekoita kasviksien sekaan pestokastike ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Voit tehdä kasvikset myös grillissä folioon käärittyinä nyytteitä.




Marinoidut mansikat
200 g mansikoita
1 dl vettä
1 dl sokeria
3 rkl sitruslikööriä

Huuhdo mansikat tarvittaessa, poista niistä kannat ja halkaise sitten neljään osaan. Varaa muutama mansikka halutessasi koristeluun.
Laita vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja keitä seosta välillä sekoittaen 10 minuuttia. Lisää vähän jäähtyneeseen sokeriliemeen sitruslikööri ja sekoita. Kaada marinadi mansikoiden päälle. Anna marinoitua tarjoiluun asti.

Mascarponevaahto
2 dl kuohukermaa
reilu 100 g mascarponejuustoa
n. 3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa kermavaahto pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sekaan sokerit ja marcarponejuusto ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja nosta valmis vaahto kylmään odottamaan tarjoilua.

Kokoa annokset vasta ennen tarjoilua. Aloita mansikoilla ja tee sitten kerroksia vuorotellen mansikkaa ja vaahtoa. Koristele mansikoilla.



Sangria

pullo punaviiniä

puoli litraa sitruunalimonadia
pieni loraus sitruunalikööriä
hedelmiä, esim. sitruunaviipaleita, appelsiiniä, omenaa...
jäitä

Sekoita kaikki juoman ainekset ja lisää sekaan pestyt / kuoritut hedelmäpalat sekä jääpalat. Voit laimentaa sangriaa lisäämällä limonadin määrää tai tehdä siitä kokonaan alkoholittoman. 


Vinkki: 
Menun valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä ja tehdä sitruunamajoneesi valmiiksi jo silloin.   Muuten menun teko kannattaa aloittaa tomaattisalsasta ja mansikoiden marinoinnista, jotta ne ehtivät maustua. 


Ei kommentteja: