sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joulukukkoo pukkoo

Onneksi viimeisetkin paketit on nyt hoidettu. Eilen työstin vanhimmalle veljelleni perinteiseen tapaan joulukukon ja samalla pienen kukon myös itselle. Tänään meiltä matkaan lähti myös Itsenäisyyspäivältä tuttu suklaakakku, joka kruunattiin Budabesteillä. Seuraavaksi alkaakin jouluruokien valmistelu.. toki siellä ruokakaupassakin on sitä ennen käytävä... 


Se pienempi ja jo tuhottu kukko.

Kalakukko 1 iso tai keskikokoinen ja pieni

Kuoritaikina:
3 dl vettä
2 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
n. 25g voita tai öljyä

Täyte:
n. 1200g lohifilettä tai muuta kalaa
n.200g pekonia tai kylkisiivuja
1 rkl riisiä
suolaa
voiteluun voita

  • Tee kuoritaikina sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Ota pieni pala taikinaa talteen siltä varalta, että kukkoa tavitsee paikata paiston aikana. Kaulitse loppu taikina jauhotetulla pöydällä soikeaksi levyksi (keskeltä noin sentin paksuiseksi ja reunoilta ohuemmaksi). Nosta levy valmiiksi leivinpaperin päälle, jotta valmista painavaa kukkoa on helpompi siirtää.
  • Aloita kukon kasaaminen. Ripottele alimmaiseksi hieman riisiä, jotta enin kosteus imeytyy jyviin. Laita sitten levyn keskelle kerros kalaa ja ripottele päälle reiluhkosti suolaa. Peitä kalat pekonilla tai kylkisiivuilla. Yritä tehdä kasasta tiivis. Jatka samalla tavalla, kunnes kalat on käytetty.
  • Kostuta taikinalevyn reunat vedellä ja nosta sivut ylös kukon päälle. Painele ja hiero kukko saumattomaksi vettä ja esim. veistä apuna käyttäen. 
  • Paista kukkoa 225 asteessa tunti ja voitele se sitten voilla. (Jos kukko on viheltänyt eli vuotanut, niin paikkaa vuotokohta taikinalla. ) Kääri kukko leivinpaperiin ja folioon ja paista 150 asteessa vielä noin 2-4 tuntia riippuen käyttämästäsi kalasta..
  • Voitele kukko vielä kertaalleen uunista ottamisen jälkeen ja kääri se folioon ja vielä pyyhkeeseen tai villavaatteeseen, jotta kuori pehmenee ja kalakukko jatkaa vielä muhimistaan.Ei kommentteja: