perjantai 20. heinäkuuta 2012

Kesän parhaat suolat!

Tämän kesän parhaat suolat ovat ehdottomasti paahtosuola ja lipstikkasuola. Paahtosuola on toki ennestään tuttu, mutta aiemmin sitä ei ole tullut itse tehtyä. Lipstikkasuola taasen oli ihan uusi  juttu, jonka bongasin Sillä sipuli-blogista. Hirmusen hyvä idea, kiitos siitä! :)

Vain voi ja uudet potut puuttuu!
Paahtosuolaa nautitaan uusien perunoiden ja voin kanssa. Kyseessä ei tosin ole niinkään suola vaan paahdettu ruisjauho, joka on maustettu suolalla. Valmis suola säilyy hyvin ja valmistuskin on helppoa kunhan varoo polttamasta jauhoja...

Tarvitaan siis voita, suolaa ja hienoa täysjyväruisjauhoa (Sunnuntailta löytyy, ennen kutsuttiin sihtiruisjauhoksi). Rasvana voi käyttää myös sulatettua läskiä, joten jokainen valitkoon mieleisensä rasvan.
Rasva sulatetaan keskilämpöisellä paistinpannulla ja sekaan lisätään vähitellen jauhoja niin kauan kuin rasva imee jauhoa itseensä ja jauhoseoksesta tulee taas irtonainen. Sitten jäljellä onkin enää jauhon paahtaminen kauniin ruskeaksi ja suolan lisääminen. Suolaa voi jokainen laittaa makunsa mukaan, mutta täytyy sitä sen verran olla että maistuu. :) Säilytä käyttämättä jäänyt suola jääkaapissa kannellisessa rasiassa.


Lipstikkasuola

Jos ei paahtosuolan teko ole hankalaa niin vielä helpommalla pääsee lipstikkasuolan kanssa. Mortteliin merisuolaa ja lipstikan lehtiä, jauhetaan pienemmäksi. Sitten seos kuivamaan leivinpaperin päälle. Paikasta riippuen kuivamiseen menee aikaa muutamasta päivästä eteen päin. Kuivanut suola kannattaa käyttää vielä morttelin kautta, jotta siitä saa hienompaa. Valmis suola purkkiin ja käyttöön. Perinteisesti lipstikalla on maustettu liharuokia, mutta se sopii mainiosti myös esim. kalan ja keittojen mausteeksi. Rohkeasti  kokeilemaan!

Kuivatusta vaille valmis.
Käyttöä vaille valmis.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Perinteistä paahtosuolaa ei kyllä todellakaan näin tehdä. Ensin paahdetaan jauhoja suolan kanssa pannulla ja kun ne ovat kauniin ruskeita, niin sitten voi joukkoon.