maanantai 13. elokuuta 2012

Sieni-pekoni-kaalikääryleet

Missio: tuhoa suppilovahverot pakkasesta ennen uutta satoa. Viikonloppuna löysin ensimmäiset pikkuiset suppikset, joten kiire tässä tulee. Mitäs tällä kertaa sitten tehtäisiin? Sienipiirakkaan sieniä menisi paljon, mutta se ei nyt houkuta. Keittokaan ei iske... mitäs sitten... KAALIKÄÄRYLEITÄ! 
Kaiken viäntämisen ja kiäntämisen jälkeen päästiin toteamaan, että näistä tuli tosi hyviä. Ei siis ollenkaan hassumpi tapa tyhjentää pakastinta! 




Tästä määrästä tuli 13 käärylettä:
Pieni (varhais)kaali, alle kiloinen riittää
5 dl suppilovahveroita pakastimesta (tuoreitä tarvitaan enemmän!!)
1 dl keitettyä riisiä
2 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
paketti pekonia
1 purkki eli 150g ranskankermaa
voita, öljyä,
timjamia
(lipstikka)suolaa
mustapippuria
1 tl siirappia

päälle voinokareita ja reilusti siirappia

  • Keitä riisi lihaliemellä maustetussa vedessä kypsäksi. 
  • Poista kaalista uloimmat lehdet ja koverra kanta pois. Kiehauta isossa kattilassa vettä, lisää ripaus suolaa ja laita kaali veteen. Irroita kaalista lehtiä yksi kerrallaan sitä mukaa kun ne hyvin irtoavat. Kaalin sisäosan lehdet ovat pieniä, joten loppu kannattaa jättää kiehumaan hetkeksi kattilaan ja pilkkoa sitten täytteeseen.
  • Pilko sipulit ja valkosipuli valmiiksi. Purista sienistä ylimääräinen neste pois ja hienonna sieniä pienemmäksi, jos ovat isoina paloina.
  • Saksi pekoni saksilla pannulle ja paista keskilämmöllä palat rapeiksi. Nosta pekonit talouspaperin päälle ja kaada pannusta rasva pois. Kaada sienet pannulle ja kääntele niitä hetki, jotta neste poistuu. Lisää voita, tilkkanen öljyä ja pilkotut sipulit. Paista seosta hetki ja mausta (lipstikka)suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon myös pilkottu kaali, ranskankerma, riisi, pekoni, timjami ja siirappi. Anna täytteen muhia muutaman minuutin miedolla lämmöllä ja tarkista sitten maku. Täyte saa olla himppusen suolainen, koska kaali imee makua.
  • Voitele uunivuoka voilla.
  • Ohenna irrotetuista kaalinlehdistä ruotiosaa, jotta kääryleet ovat helpompi kääriä. Lusikoi täytettä lehden keskelle ja käännä lehden sivut keskelle ja rullaa kääryleeksi. Asettele kääryleet vuokaan, lisää päälle siirappia ja voinokareita sekä tilkka (kaalin keitin)vettä.
  • Paista 225 asteisessa uunissa kunnes kääryleet ovat saaneet väriä. Valele kääryleet vuoassa olevalla nesteellä ja peitä foliolla. Alenna uunin lämpöä 175 asteeseen ja paista kunnes kaali on pehmennyt. Yhteensä paistoon menee ainakin se tunti...
  • Tarjoile puolukkahillon kanssa.


Ei kommentteja: