perjantai 5. heinäkuuta 2013

Operaatio kevytjogurtin tuho!

Viime viikolla ostin testaus mielessä Lindahlsin kevyintä turkkilaista jogurttia, jossa rasvaa on vain 3,5%. Noh... meinasipa jäädä jogurtti syömättä. Rasvattomuuden takia happamuus puskee liiaksi läpi eikä jogurtti  ja marjat enää olleetkaan kovin maistuva yhdistelmä. Vaan eipä hätää, jogurttihan taipuu niin moneksi. Jopa tämä kevytversio. Operaatio jogurtin tuhon saldoksi tuli kolme eri  ruokalajia ja ainut ruoka missä rasvattomuus vaivasi oli tsatsiki, joka jäi hieman rakeiseksi. Maku oli kuitenkin hyvä ja raikas. Tsatsikin lisäksi tuho-operaatioon pääsivät mukaan oliivipannuleivät ja mansikkajogurttijäätelö.



Ohje on muokattu Pirkan ohjeesta. Lisäsin taikinaan valkosipulia, yrttejä ja oliiveja. Ohjeen mukainen leipien paksuus ei minusta toiminut vaan ne jäivät sisältä raaoiksi. Kaulin leipäsistä ohuita ja kypsentäminen onnistui selvästi paremmin.

Oliivipannuleivät



Oliivipannuleivät  (kymmenisen kappaletta koosta riippuen)

2 dl turkkilaista jogurttia
0,5 dl vettä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 ps kuivahiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 2 rkl oliiveja ohuiksi renkaiksi siivutettuna
yrttejä kuten timjamia, basilikaa...

  • Lämmitä jogurtti ja vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää muut aineet ohjeen mukaisessa järjestyksessä.       Vaivaa jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota liinan alla puolisen tuntia.
  • Jaa taikina pieniksi paloiksi ja painele ne jauhon avulla litteiksi. Kauli leipäset ohuiksi ja voitele öljyllä. Paista kuumalla pannulla noin 3 minuuttia per puoli. Tai kokeile onnistuuko paisto paremmin pienemmällä lämmöllä...
Vinkki: Kokeile leipien paistoa grillissä.

Tsatsiki


Tsatsiki (mukailtu Valion ohje)

puolikas kurkku
0,5 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl hunajaa
mustapippuria
(sitruunan mehua, minttua)
  • Raasta kurkku ja laita raaste siivilään. Lisää päälle suola ja anna nesteen itkettyä kymmenisen minuuttia. Painele lusikalla neste pois.
  • Hienonna tai raasta valkosipulin kynsi. Yhdistä kaikki aineet. 
  • Anna maustua hetki jääkaapissa. Tarjoa tuoreen leivän kanssa tai lisäkkeenä lihalle tai kalalle.

Mansikkajogurttijäätelö:

Jäätelö koneen jäljiltä sekä lisäpakastuksen jälkeen.

Tämä jätski oli ensimmäinen, johon kokeilin glukoosisiirappia. Vehnäpohjaisen siirapin luvataan parantavan jäätelön rakennetta estämällä jääkiteiden muodostumista ja tästä syystä jäätelön pitäisi onnistua myös ilman jäätelökonetta. Oma jäätelöni pyörähteli jäätelökoneessa, mutta siirappi kyllä paransi rakennetta ja jäätelö maistuu hyvältä vielä pakkasessa olleenakin. Loistavaa, koska harvoin jaksaa kerralla tuhota koko jätskiannosta!
Jogurttijäätelöreseptejä selatessani päädyin yksinkertaistamaan ohjeen ja  lopputuloksesta tuli siitä huolimatta erinomainen. Mihin tässä keltuaisia ja kermaa olisi tarvittu? :)

Mansikka-jogurttijäätelö

250g tuoreita tai pakastettuja mansikoita
200g turkkilaista jogurttia
1 dl glukoosisiirappia
1 dl vaaleaa siirappia
  • Soseuta mansikat sauvasekoittimella tai vastaavalla. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja pyöräytä vielä kaikki sekaisin sekoittimella. Kaada seos jo pyörivään jäätelökoneeseen tai jäädytä se pakkasessa muutaman kerran jäätymisen aikana sekoittaen.

Ei kommentteja: