perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän loppuhuipennus

Rauhallinen itsenäisyyspäivä. Oikeastaan aika mukava ilman kiireitä ja rientoja. Päivälliseksi Kipakkalassa tarjottiin täytettyjä lohitaskuja, perunamuusia ja ruusukaali-pekonigratiinia. Näistä ei sen enempää, koska kuvista en saanut hyviä tekemälläkään. Maut kylläkin ansaitsevat uusintayrityksen joskus myöhemmin.
Päivä päättyi linnanjuhliin ja jälkkäriin, joka koostui suklaakakusta ja vaniljamustikkajäätelöstä...




Mustikkasiirappi
200g mustikoita
1 rkl vettä
60g hillo-ja marmeladisokeria

  • Laita ainekset kattilaan ja keitä noin kymmenen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tai paseeraa kuoret pois siivilän avulla.


Vaniljamustikkajäätelö: (noin 4 annosta)
3 keltuaista
0,5 dl glukoosisiirappia
0,5 dl sokeri
2 dl kuohukermaa
2,5 dl kevytmaitoa
puolikas vaniljatanko

  • Halkaise vaniljatanko ja irroita siemenet veitsen avulla. Laita siemenet ja tanko kattilaan. Lisää  kattilaan kerma ja maito. Kuumenna sekoitellen kiehumispisteeseen ja poista vaniljatanko.
  • Vatkaa sokeri, glukoosisiirappi ja keltuaiset vaahdoksi.
  • Yhdistä kerma- ja keltuaisseokset ja kuumenna kattilassa uudelleen kiehumispisteeseen.
  • Anna seoksen jäähtyä ja kaada se sitten jäätelökoneeseen.
  • Jäätelön valmistuttua kaavi se pakastusrasiaan ja lisää sekaan mustikkasiirappia. Pakasta ja ota jäätelö esille vähän ennen tarjoulua, jotta se hieman pehmenee ja saat tehtyä siitä palloja.


Helppo ja nopea suklaakakku (makuja.fi) (ainakin 8 annosta)
100g voita
2,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaota
1 tl vaniljasokeria
kourallinen pistaasipähkinöitä (kuorittuna ja rouhittuna)

  • Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita yhteen munat ja sokeri. Sekoita vehnäjauho, kaakao ja vaniljasokeri keskenään ja hämmennä ne munaseokseen. Sekoita lopuksi joukkoon rouhitut pistaasipähkinät ja voisula. 
  • Voitele vuoka voilla tai margariinilla ja jauhota korppujauhoilla. Paista kakkua noin 25 minuuttia. Sen kuuluu olla rapea pinnalta mutta sisältä tahmea.

Kokoa annokset lautasille. Käytä koristeluun pistaasirouhetta, mustikkasiirappia ja esim. marenkeja, joita voit tehdä jäätelön teosta jäljelle jääneistä valkuaisista.



Ei kommentteja: