tiistai 15. lokakuuta 2013

Ai mikä mustajuuri?

Keväällä nappasin multaan mustajuuren siemenia ilman hajua siitä mitä olin kasvattamassa. Kävi myös mielessä ettei ainuttakaan vartta nousisi mullasta, mutta toisinpa kävi. Ei sato nyt suuren suuri ollut, mutta maistelemaan päästiin. Tein sosekeittoa ja testasin muutaman ohuen varren myös maitokermassa haudutettuna. Keitto oli samettisen pehmeää ja se sopisi loistavasti syksyisen menun alkukeitoksi. Haudutettu mustajuuri oli myös hyvää, mutta seuraksi lurahti hieman liikaa voisulaa, joten maku oli vähän turhan raskas.

Mutta siis mikä mustajuuri? 
Kotimaiset kasvikset sivusto kertoo seuraavaa: mustakuorinen ja valkomaltoinen mustajuuri on 20-30 cm pitkä juuri, joka kasvaa Välimeren maissa  ja Aasiassa luonnonvaraisena. Sukulaisuus voikukalle paljastuu viimeistään kuorintavaiheessa, jolloin maitiaisnestettä alkaa tihkua mallosta. Tästä syystä kuoriminen kannattaa tehdä juoksevan veden alla ja juuret tulee laittaa heti kuorimisen jälkeen sitruunalla terästettyyn veteen jotteivat ne tummu. Maultaan ja käyttötavoiltaan mustajuuri muistuttaa parsaa ja sopii käytettäväksi esim. keittoihin, gratiineihin, muhennoksiin ja salaatteihin.




Mustajuurisosekeitto rapeilla suppilovahveroilla (kahdelle):
500g mustajuuria
1 pieni sipuli 
1 jauhoinen peruna
1 tl voita
n. 4 dl maitoa 
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
mustapippuria
suolaa
( sitruunan mehua )
( aavistus hunajaa )

Pinnalle:
n. 1 dl kuivattuja suppilovahveroita
voita

  • Kuori ja paloittele mustajuuret ja nosta ne heti sitruunalla maustettuun veteen. 
  • Kuori peruna ja sipuli. Lohko peruna, silppua sipuli.
  • Laita paksupohjaiseen kattilaan voi ja kuullota siinä sipuli. Lisää perunalohkot ja mustajuuret, kuullota hetki lisää. Lisää maito ja kerma ja keitä kunnes juuret ja perunat ovat pehmenneet.
  • Soseuta keitto ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. (Sitruunamehulla saat hapokkuutta kun taas hunaja pyöristää makua.)
  • Liota suppilovahverot vedessä, jotta ne turpoavat.
  • Purista vesi pois ja laita sienet kuumalle pannulle. Anna veden haihtua ennen kuin lisäät voin. Paista sienet reilussa voimäärässä rapeiksi ja nosta ne sitten talouspaperin päälle, jotta liika rasva imeytyy pois.


Otos kokeilusta, jossa haudutin mustajuuria kermamaidossa. 

Ei kommentteja: