perjantai 4. lokakuuta 2013

PULLAPÄIVÄ!

Olen koko viikon himoinnut tuoretta pullaa. Lämpimiä korvapuusteja ja lasi kylmää maitoa... tai kuppi kahvia... no joka tapauksessa pullaa! Tänään sitä oli erittäin hyvä syy tehdä. Tai oikeastaan kolme syytä: vapaa päivä, nimipäivä ja PULLAPÄIVÄ. Tänään on siis oikeastikin pullapäivä/kanelipullapäivä, jonka juhlinta lienee (kansainvälistä?) tai ainakin ruotsalaista. Länsinaapurissamme kanelipullapäivää on juhlittu jo vuodesta 1999, mutta jos tätä Suomessa on juhlittu niin totaalisesti on ohi mennyt. Tänään otin virheeni takaisin ja pyöräytin kanelista pullaa useampaakin sorttia. Mustikkapullat vaniljakreemillä jääköön pois postauksesta, koska menivät levahtamaan uunissa. Mur.


Tomusokerikuorrute kruunaa pullat.

Ananaskierrepullat: 

4 dl maitoa (kevyt- tai täysmaitoa)
1 dl ananamehua ananasmurkasta
50g hiivaa 
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 14 - 15 dl vehnäjauhoja
150g pehmeää voita

täyte: (tein puolesta taikinasta ananaspullia)
pehmeää voita reilu 50g
1 (tai 2) purkki ananasmurskaa (mehu pois valutettuna) 2 tai 3 purkkia, jos teet koko taikinasta ananaspullia!
fariinisokeria
kanelia
1 kananmuna voiteluun

  • Laita ananasmurska valumaan tiheään siivilään ja ota talteen desi mehua.
  • Lisää mehu maidon joukkoon ja lämmitä seos käden lämpöiseksi. Murenna ja liota hiiva nesteeseen.
  • Lisää sokerit, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita ja aloita jauhojen lisääminen. Lisää jauhoja ja vaivaa taikinaa, lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Taikina on valmis kun siinä on hyvä sitko ja taikina irtoaa kulhon reunoista.
  • Kohota taikinaa puoli tuntia vedottomassa paikassa.
  • Jaa taikina kahtia ja kauli toinen puolikas ohueksi suorakulman malliseksi levyksi. Levitä päälle pehmeää voita ja ohuelti ananasmurskaa. Ripottele päälle fariinisokeria ja kanelia. Rullaa ja leikkaa pötköstä reilun sentin paksuisia kiekkoja. Nostele pellille ja anna kohota.
  • Voitele pullat ja paista 200 asteessa reilu 10 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita.




Tahmeat fariinisokeri pullat:

Puolet pullataikinasta.

täyte:
reilu 50g pehmeää voita
fariinisokeria
kanelia

Levitä kaulitun taikinalevyn päälle voita, fariinisokeria ja kanelia. Rullaa ja leikkaa kiekoiksi tai korvapuustien tapaan. Voit myös paistaa pullat esim. kuivakakkuvuoassa, jolloin saat kauniin pullakranssin. 


Ei kommentteja: