Kesäkuinen käynti ravintola Gaijinissa poiki makuelämysten lisäksi myös kasan ideoita kokeiltavaksi. Höyryttämällä kypsytetyt sämpylät olivat listan kärjessä, mutta kauan se vei ennen kuin pääsin ideasta toteutukseen. Gaijinissa sämpylät tarjottiin mehukkaan revityn possun kera. Possun pitkä ja harras kypsytys oli tälle päivälle kuitenkin liian pitkä projekti, joten päädyin kokeilemaan sämpylöitä lohen kanssa. Ei yhtään pöllömpää kun väliin laittelee myös pikkelöityjä retiisejä ja majoneesia. Kiitokset sämpylöiden ja pikkelöityjen retiisien ohjeesta kuuluu SILLÄ SIPULI - blogille- blogille, joka oli näitä herkkuja kokkaillut jo viime vuonna. Niiaus siis sinne suuntaan! :)
Seesaminsiemenet puuttuivat, joten tilanne korjattiin unikonsiemenillä... |
Sämpylät valmistetaan nimensä mukaisesti höyryttämällä, joten bambuhöyrytin on hyvä olla olemassa. Omani ostin aikoinaan Carlsonilta, mutta niitä löytyy varmasti ainakin aasialaisista kaupoista. Muuten perusjuttujen lisäksi sämpylöihin tarvitaan seesaminsiemeniä ja seesamiöljyä sekä gluteenittomia riisijauhoja, joita löytyy isoista marketeista.
Kokkailu kannattaa aloittaa lohen käsittelystä ja marinoimisesta. Seuraavaksi tulemaan pikkelöidyt retiisit, sitten sämpylätaikina. Kohotuksen aikana ehtii hyvin pyöräyttää majoneesin tai maustaa siitä useampaakin sorttia.
- Pienehkö lohifile riittää jo moneen sämpylään, koska yhteen sämpylään sitä uppoaa aika vähän.
- Poista fileestä mahdolliset ruodot ja poista nahka.
- Ripottele fileen päälle suolaa ja rouhittua mustapippuria.
- Leikkaa file 2-3 sentin levyisiksi paloiksi ja nostele palat reunalliseen astiaan.
Valmista marinadi:
- 2 rkl (seesami)öljyä
- 1 valkosipulin kynsi raastettuna
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 rkl fariinisokeria
- 1 rkl limen mehua
- Sekoita kaikki ainekset ja kaada marinadi lohipalojen päälle. Anna maustua paistamiseen asti.
Kypsennä lohipalat pannulla vasta sitten kun viimeiset sämpylät ovat melkein valmiita.
Pyyhi enimmät marinadit lohipaloista ja paista niitä kuumalla pannulla öljyssä pari minuuttia per puoli.
Puolita lohet, jotta ne sopivat sämpylöiden väliin.
Pikkelöidyt retiisit:
125g eli pussillinen retiisejä
0,25 dl vettä
1 rkl riisiviinietikkaa tai esim. vaaleaa balsamicoa
0,1 dl sokeria
0,4 tl suolaa
- Pese retiisit ja siivuta ne hyvin ohuiksi esim. mandoliinilla.
- Laita kaikki ainekset kannelliseen purkkiin tai muuhun astiaan ja ravista hyvin sekaisin. Laita jääkaappiin maustumaan.
Höyrytetyt sämpylät: n. 14 kappaletta (minä puolitin taikinan ja sain 8 kappaletta)
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1 rkl eli n.5 g kuivahiivaa
2 dl vehnäjauhoa
1 ½ dl gluteiinittomia täysjyväriisijauhoa
2 rkl seesamiöljyä
1 ½ dl lämmintä vettä
koristeeksi (mustia)seesaminsiemeniä
- Sekoita suola, sokeri ja kuivahiiva jauhoihin.
- Lisää öljy ja lämmin vesi. Sekoita ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota puolisen tuntia.
- Jaa taikina noin 14 osaan ja pyöritä taikinapalat palloiksi. Nosta pallot leivinpaperin päälle ja leikkaa jokaisen sämpylän kohdalta leivinpaperista sämpylää isompi neliö. Nosta 4-5 sämpylää leivinpapereineen bambuhöyryttimeen. Koristele sämpylät halutessasi seesaminsiemenillä (tai unikonsiemenillä). Peitä odottamaan jäävät sämpylät liinalla etteivät ne kuiva.
- Kuumenna kattilassa tai wokissa muutama sentti vettä kiehuvaksi ja nosta höyrytin vesihöyryyn. Kypsennä sämpylöitä 15 minuuttia.
- Toista höyrytys kunnes olet saanut kaikki sämpylät kypsennettyä. Kaksikerroksinen bambuhöyrytin jouduttaa toimitusta puolella...
Edestä taakse: chili-limemajo, wasabimajo, savumajo. |
Majoneesin pohja: (maustaa voit haluamallasi tavalla)
1 keltuainen
1 rkl (valkoista balsamico)etikkaa
1 rkl sinappia
ripaus suolaa
aavistus sokeria
valkopippuria
n. 1,5 dl rypsiöljyä
- Sekoita kulhossa keltuaisen kanssa etikka, sinappi, suola, sokeri ja valkopippuri.
- Kaada öljyä ohuena nauhana koko ajan sekoittaen esim. käsivatkaimella.
- Alun jälkeen voit kaataa öljyä reilumpaa tahtia. Majoneesi on valmista kun se on sopivan paksua ja kuohkeaa.
Valmiista pohjasta voi maustaa haluamansa makuista majoneesia. Kokeilin seuraavia majoja:
- wasabimajoneesi (majo+ vähän valmista wasabitahnaa
- chili-limemajoneesi (majo+tulista chilikastiketta tai tuoretta chiliä sekä limen mehua)
- savumajo (maustettua muutamalla tipalla nestemäistä savua)
Parhaiten itämaisiin makuihin vie wasabilla maustettu majoneesi, mutta hyvänä kakkosena tulee chili-lime.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti