keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Joululimppu

Eipä ole tullut leipää itse tehtyä ihan äskettäin. Harmi, koska helppoahan se on. Varsinkin jos olisi  monitoimikone. No vaivatessa vahvistuu kädet. :) Jättämällä limput ilman siirappipintaa saa hyviä leipiä, jotka maistuvat muulloinkin kuin jouluna.





Ohje löytyi Valion sivuilta, mutta fiksasin sitä mieleisekseni.

2 limppua:
250g turkkilaista jugurttia
2 1/2 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 1/2 dl ruishiutaleita
noin puoli desiä porkkanaraastetta
n. 10 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa tai 50g tuoretta hiivaa
50g voita

voiteluun:
puoli desiä siirappia sekoitettuna puoleen desiin vettä
(sormisuolaa)

  • Sekoita huoneenlämpöinen jugurtti ja lämmin vesi. Jos käytät tuoretta hiivaa niin liiota se seokseen. Kuivahiiva kannattaa sekoittaa vehnäjauhojen joukkoon. Lisää vesi-jugurtti seokseen suola, siirappi sekä ruishiutaleet ja anna turvota viitisen minuuttia.
  • Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja lisää vehnäjauhoja osissa. Itse sekoitan taikinaa vispilällä niin kauan kunnes taikina on niin paksua, että on pakko vaivata loput käsin. Ollapa se yleiskone!!
  • Lisää vaivauksen loppupuolella pehmyt voi ja jätä taikina kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi.
  • Jaa taikina kahteen osaan ja leivo osista pyöreät limput. Nosta limput pellille ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.
  • Tee leipien pintaan veitsellä ristikkäiset viillot ja paista limppuja uunin alaosassa 175 asteessa 25-30 minuuttia. (Kypsä leipä kumisee ontosti kun sen pohjaa koputtaa.)
  • Voitele kuumat leivät siirappi-vesi seoksella ja ripottele päälle vielä sormisuolaa. Laita limput vielä hetkeksi uuniin, jotta leipien pinnat kuivaa.

Vinkki: Kuivahiivaa käyttäessäsi huolehdi, että taikina on reilusti kädenlämpöistä, jotta hiiva alkaa toimia.

Ei kommentteja: