Hola, hola!
Talvilomareissu kolkuttelee jo ovella. Ensi viikolla lentokoneen nokka suuntaa viime vuotiseen tapaan Kanarialle. Matkan varaaminen venähti aika loppusuoralle, mikä päräytti matkakuumeen oitis päälle. Viikonloppuna täytyi siis fiilistellä tulevaa reissua tapaksilla herkutellen. Nyt ei voi enää kuin odotella mitä hyvää matka tuo tullessaan... kulu aika kulu!
Tapakset alaoikealta alkaen:
- Oliivi-aurinkokuivattu tomaatti leipä
- Vuohenjuustoa aurinkokuivatulla tomaatilla
- Kurkku-tomaattisalsa
- Marinoidut herkkusienet
- Marinoidut paprikat
- Perunatortilla
- Mojo kastike ja ryppyperunoita
- Oliiveja
- Lihapullia vuohenjuusto-aurinkokuivattutomaatti täytteellä
- Lihapullia tomaattikastikkeessa
- Valkosipulikatkarapuja
Leipä on tehty vaivaamattoman leivän tyyliin, mutta taikinaan lisäsin oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja. En paistanut leipää vuoassa vaan levitin ohueksi pellille, kohotin ja lisäsin päälle öljyä ja hieman tuoretta basilikaa. Myös Mojo-kastikkeen ja ryppypottujen ohje on julkaistu blogissa aiemmin, ohjeeseen pääset tästä.
Isommat lihapullat täytettiin vuohenjuustolla, jota oli maustettu aurinkokuivatuilla tomaateilla, mustapippurilla sekä aavistuksella hunajaa. Osa vuohenjuustosta oli tarjolla myös leivän lisukkeena. Pienemmät lihapullat ja tomaattikastike oli ihan perussettiä ja tehty mutu-tuntumalla, joten ei ohjetta niistä. Muiden pikkusyötävien ohjeet löytyvät alta.
Kurkku-tomaattisalsa
2 kypsää tomaatti
puolikas kurkku
parin sentin pala purjoa tai esim. salottisipuli
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
2 rkl (oliivi)öljyä
1 rkl balsamico etikkaa
suolaa, mustapippuria ja ripaus sokeria
- Pese tomaatit ja kurkku. Poista kaikista siemenosa ja kuutioi. Halkaise ja huuhdo purjo, leikkaa siivuiksi.
- Lisää joukkoon loput ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.
Marinoidut herkkusienet
100g herkkusieniä
hienonnettua basilikaa
2 rkl (oliivi)öljyä
1 tl punaviini tai punaista balsamico-etikkaa
1 tl sitruunamehua
ripaus sokeria
muutama viherpippuri
ripaus suolaa
mustapippuria
- Puhdista sienet ja paloittele ne lohkoiksi tai siivuiksi.
- Silppua yrtit ja murskaa viherpippurit.
- Sekoita yrtit ja marinadin muut aineet. Lisää sienet joukkoon ja anna marinoitua mieluiten yön yli.
Marinoidut paprikat
Täytä paprikat esim. vuohenjuustolla tai nauti sellaisenaan. |
2 paprikaa
1-2 valkosipulin kynttä
2 rkl (oliivi)öljyä
1 rkl valkoista balsamico-etikkaa
ripaus suolaa ja pippuria
- Pese ja halkaise paprikat. Poista sisukset ja levitä puolikkaat uunivuokaan leikkauspinnat alas päin. Paahda paprikoita uunin yläosassa 225 asteessa noin 20 minuuttia (kuoret saavat mustua).
- Sulje paprikat pussiin ja anna hikoilla 10 minuuttia. Poista paprikoista kuoret. Paloittele tai jätä paprikan puolikkaat kokonaisiksi.
- Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuullota silppua hetki öljyssä paistinpannulla.
- Sekoita marinadin ainekset ja yhdistä paprikoihin. Anna maustua viileässä useamman tunnin tai yön yli.
Perunatortilla
200g kiinteitä perunoita
1 pieni sipuli
4 rkl (oliivi)öljyä
4 kananmunaa
1 dl maitoa tai kermaa
suolaa ja mustapippuria
(1 rkl persiljasilppua)
- Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat pieneksi kuutioksi. Kuori ja silppua sipuli.
- Paista perunoita öljyssä viitisen minuuttia ja lisää sitten joukkoon sipulisilppu. Paista kunnes perunat ovat pehmenneet.
- Yhdistä munat, maito, persiljasilppu sekä suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Kaada munaseos perunoiden päälle ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes pohja on saanut väriä. Käännä tortilla kannen tai lautasen avulla ympäri ja paista toinenkin puoli.
- Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile lämpimänä tai kylmänä.
Valkosipulikatkaravut
100g katkarapuja
2 valkosipulin kynttä
pala kuivattua chiliä
puolisen desiä oliiviöljyä
(persilja)suolaa ja mustapippuria
- Sulata katkaravut ja kuivaa ne tarvittaessa. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. Murskaa kuivattu chili.
- Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota siinä valkosipulia ja chiliä hetki. Lisää katkaravut ja kypsennä niitä pari minuuttia.
- Tarjoa heti hyvän leivän kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti