maanantai 13. lokakuuta 2014

Savolaisen saaristolaisleipää

Kiitokset saaristolaisleivän reseptistä lähtee Loviisaan Savolaisille, joilta me savolaiset sen saimme. Kipakkalassa leipää on leivottu useaan otteeseen ja jaettu reseptiä myös eteenpäin. Tuskin muita kehuja edes kaivattaisiin, mutta hei, on se vaan hyvää leipää! Jos leipomisen jälkeen malttaa tehdä pari päivää kärsivällisyysharjoituksia niin palkinnoksi saa vieläkin täyteläisempää herkkua.


Kylmäsavulohi tykkää mallasleivästä - ja me niistä molemmista!
Päällä yrteillä ja sitruunalla maustettua turkkilaista jugurttia.

2 leipää
1 l piimää
75 g hiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
2,5  -3 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl maltaita (Tuoppi)
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
n. 1 l karkeita vehnäjauhoja

  • Sekoita kaikki ainekset, älä vaivaa.
  • Jaa taikina vuokiin ja anna kohota noin kaksi tuntia.
  • Paista leipiä yhteensä 2,5 - 3 tuntia. Aluksi lämpöä saa olla 170 astetta ja kun leivät ovat kohonneet niin alenna lämpö 160 asteeseen ja peitä leivät foliolla.
  • Leivät säilyvät hyvin ja ovatkin parhaimmillaan vasta parin päivän päästä leipomisesta.



Ei kommentteja: