lauantai 28. huhtikuuta 2012

Currywurstia Berliinissä ja kotona (sekä sitä hapankaalia!!)

Toissa viikonloppu vierähti Berliinissä ja reissuhan oli hieno! Aikaa vaan oli armottomasti liian vähän siihen, että kaupungista voisin mitään kovin syvällistä kirjoittaa. Seuraavan kerran täytyy ehdottomasti varata enemmän aikaa reissulle!



Kevät ei ollut Berliinissä niin pitkällä kuin olin kuvitellut, mutta toki aurinko lämmitteli mukavasti silloin kun sattui paistamaan. Perjantaina sateli vettä, joten päätimme omistaa ensimmäisen päivän shoppailulle. Kauppojen kiertelyn lomassa maisteltiin döner kebabbia yhdestä torin monista ruokakojuista. Rapsakka leipä salaatilla, kebabilla ja majoneesilla oli ykkönen nälän siirtämisessä iltaan. Päivän rasituksista väsyneenä päädyimme illastamaan hotellin ravintolaan. Arvattiin kyllä, että tyyriimmästä paikasta on kyse, mutta ilmeet olivat varmaan näkemisen arvoiset kun selattiin alkujuomalistaa ja halvin maksoi 14.50.. Jäi juomat ottamatta, mutta kyllähän tuo vesikin maksoi 8 euroa pullo. Söin parsarisoton, joka ei mitenkään erikoisesti hätkäyttänyt. Onneksi muiden tilaamat pihvit antoivat rahoille vastinetta. Reissun kallein ravintolalasku, mutta tulipahan käytyä. Lauantai kului kaupunkiin ja kauppoihin tutustuen. Päivän huikopalaksi söimme currywurstia, joka oli sämpylän ja oluen kanssa oikein mainio välipala. Currywursti oitis myös inspiroi kotikokeiluun, mutta siitä enemmän edessä päin.

Currywurst torikojusta.
Crepes jälkkäriks. Toisessa mausteena vaniljakastike ja toisessa banaani ja kanelisokeri.

Illan ruokapaikaksi valittiin Hard Rock Cafe. Pöytää odotellessa nautiskelimme margaritoista ja rennosta tunnelmasta. Pääruoksi syömäni burgeriateria maistui kyllä, mutta illan selkeä ykkönen oli alkupalaksi valittu nacholautanen naudan lihalla. Niin hyvää! Toivottavasti annos löytyy myös Helsinkiin avattavasta paikasta...

Sunnuntaisin Saksassa kaupat ovat suljettu, joten pyhitimme päivän nähtävyyksille. Kiersimme hop-on hop -off bussilla ympäri Berliiniä ja näin nähtiin helposti tärkeimmät nähtävyydet ilman ympäriinsä ravittamista. Ei muuten ollut kallistakaan, päivälippu bussiin 10 euroa!
Ennen lentokentälle lähtöä tankkasimme itsemme italialaisessa ravintolassa, jossa palvelu oli hyvää ja ruoka todella halpaa. Ravintolan menut maksoi alle 10 euroa ja niihin kuului alkukeitto, salaatti, pääruoka ja jälkkäri! Ruoka oli hintaansa nähden hyvää ja ehkä eräille sitä oli liikaakin ajatellen tulevaa matkustusta. :D
Matka ei tarjonnut mitään tajunnan räjäyttävää kulinaristista kokemusta, mutta herkkuja kyllä olisi löytynyt vaikka millä mitalla, jos aikaa olisi ollut enemmän ja vatsa venynyt. Kannattaa muuten Berliinissä käydessä käydä katsomassa Kadewe (Euroopan toiseksi suurin tavaratalo) ja sen yläkerran herkkuosasto.. Kerros kuhisi pienistä ravintoloista ja herkuista mukaan ostettavaksi.
Mutta nyt siihen currywurstiin ja inspiraatioon. Ensin suunnittelin tekeväni jonkinlaisen padan bratwurstista, mutta päädyin kuitenkin kotiversioon currywurstista, koska sen kumppaniksi oli helppo valmistaa lupaamaani  hapankaalia. Syön kyllä hapankaalia muutenkin, mutta ennakkoluuloisimpien sitä on helpompi lähestyä haudutettuna. Kaalin maku pehmenee haudutettaessa ja se toimii loistavasti vastapainona mausteiselle currywurstille, kannattaa uskaltautua kokeilemaan!
Currywurstin ohjeen nappasin suoraan Uneliaalta kokilta, koska ohje oli hyväksi todettu. Itse käytin tulisesti maustettuja bratwursteja ja hyvää tuli!


Currywurst 2-3 hengelle

4 bratwurstia
nokare voita tai tilkka öljyä

1 sipuli
1 tlk (70g) tomaattipyreetä
1/2 dl Heinzin ketsuppia
1-1 1/2 dl vettä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
1 tl hunajaa
1 tl soijakastiketta
1 rkl curryjauhetta

pinnalle curryjauhetta

*Viipaloi bratwurstit ohuiksi viipaleiksi. Paista viipaleisiin ruskea väri kuumalla pannulla rasvatilkassa, ja siirrä makkaraviipaleet sitten sivuun odottamaan.
*Hienonna sipuli niin hienoksi silpuksi kuin mahdollista. Kippaa sipulisilppu pannuun, kuullota. Lisää tomaattipyree ja anna paistua hetken. Lisää sitten ketsuppi, vesi ja mausteet, anna kiehua hiljalleen hetken aikaa. Lisää lopuksi kastikkeeseen makkaraviipaleet.
*Tarjoile ranskanperunoiden kanssa. Ripottele annoksen päälle curryjauhetta. 


Haudutettu hapankaali 
pieni pala voita
400g hapankaalia
150g creme fraichea
1 rkl (omena)viinietikkaa
n. 1 dl vettä
n. 2 rkl (vaaleata)siirappia 
1 rkl sinappia
suolaa ja mustapippuria

Laita hapankaali tiheään lävikköön ja painele lusikalla siitä neste pois. Sulata pala voita paksupohjaisessa kattilassa ja lisää hapankaali. Kääntele hetken aikaa ja lisää sitten etikka ja vesi. Anna kaalin kiehua keskilämmöllä kunnes neste on haihtunut (sekoittele välillä). 
Lisää siirappi, sinappi ja creme fraiche, sekoita. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes neste on melkein haihtunut. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Jos kaali tuntuu vielä liian happamalta niin lisää vähän siirappia tai sokeria.



Ei kommentteja: