maanantai 30. huhtikuuta 2012

Munkkeja ja tippaleipää eli HAUSKAA VAPPUA!

Munkit on tehty samalla ohjeella kuin viime vuonna, mutta tällä kertaa niistä taipui muutakin kuin rinkilöitä...

Pieniä sydänmunkkeja vadelma-mansikkamarmeladilla täytettynä...

ja suklaalla päällystettyjä donitsityyppisiä munkkeja.

Sydänmunkit on tehty piparkakkumuotin avulla. Munkkitaikina kaulitaan sentin paksuiseksi levyksi ja siitä napataan muotilla munkit. Helppoa ja saa vaikka minkälaista kuviota. Kypsiin munkkeihin hillon tai marmeladin laitto onnistuu helpoiten täyttötyllalla, mutta muullakin pienipäisellä tyllalla se onnistuu.

Suklaiset munkit saa yksinkertaisesti kastamalla jäähtyneet munkit sulaan suklaaseen ja koristelemalla. Koristelun jälkeen munkit kannattaa laittaa jääkaappiin siksi aikaa, että suklaa kovettuu. Kuvan munkit omaavat vielä sulan suklaan ja sehän sotkee hienosti joka paikan. Kovettunut suklaa myös antaa kivan rakenteen munkille .

Tippaleipien ohje on otettu kotilieden sivuilta, kuten munkkienkin ohje viime vuonna. Tästähän pukkaa vappuperinne tulemaan. :D 
Helpoiten tippaleivät onnistuivat kun kattilassa oli öljyä vähän vähemmän kuin mihin kauhan reuna ylettyi ja kun taikinan kaatoi ohuena nauhana kannusta. Ketsuppipullo tai vastaava on varmasti vielä parempi, mutta löytyykös sellasta kun tekohetki on käsillä...


Tippaleivät 


4munaa
1-2 rklsokeria
0,5 tlsuolaa
2 dlmaitoa
4 dlvehnäjauhoja
1 tlleivinjauhetta
UPPOPAISTAMISEEN:
5 dlöljyä
PINNALLE:
 tomusokeria

Lisätietoja:

Valmistusohje

1. Riko munat kulhoon ja sekoita haarukkavatkaimella niiden rakenne rikki. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää muut ainekset munien joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kauho taikina tukevaan pursotinpussiin tai kaksinkertaiseen muovipussiin, jonka kulmaan teet pursotusreiän. Kätevä tapa on myös pursottaa taikina puhtaaksi pestystä rasva- tai ketsuppipullosta.
2. Kuumenna öljy ja upota kattilaan pyöreä teräksinen liemikauha. Valuta kauhaan taikinaa ohuena nauhana siten, että taikinasta muodostuu ristikkäin kulkevista taikinanauhoista pesä. Kypsennä samaan aikaan pari kolme tippaleipää. Käännä leivonnainen, kun toinen puoli on kauniin ruskea.
3. Nosta tippaleivät valumaan laakeaan, talouspaperilla vuorattuun astiaan. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

1 kommentti:

Piparipulla kirjoitti...

Ihania jerkkuja <3