tiistai 18. marraskuuta 2014

From Russia with love: Moskovan pata


Tässäpä piiiitkästä aikaa ruokaohjetta. Moskovan pata ei nyt varsinaisesti ole mikään uusi juttu tahi hitti, mutta ansaitsee paikkansa Kipakkalan resepteihin maullaan ja helppoudellaan. Pata on ihanan tuhtia eikä pahastu ruokailijoiden odottelusta - päin vastoin!


Pirtsakat sienet piristää täyteläistä pataa.

Moskovan pata 4 -6 annosta
karjalanpaistilihoja 600g (tai esim. naudan paistia)
2 sipulia
2 suolakurkkua
voita paistamiseen
1 -2 rkl hunajaa
n. 2 rkl vehnäjauhoja
n. 4 dl lihalientä
n. 100g Aurajuustoa
120g (1prk) smetanaa
mustapippuria
ripaus cayennepippuria
(vettä, olutta tai whiskyä)
(ruskeaa kastikesuurusta)

  • Leikkaa lihat tarvittaessa pienemmiksi ja poista liika läski. Anna lihojen lämmetä hetki ja pilko sillä välin sipulit pieniksi ja kuutioi suolakurkut. Laita kurkut lävikköön valumaan, jos niistä irtoaa paljon nestettä.
  • Kuumenna pannu tai pata ja kuullota sipulisilppua voissa tai öljyssä hetki. Lisää sekaan suolakurkkukuutiot ja jatka kuullotusta pari minuuttia. Lisää reilu ruokalusikallinen hunajaa ja pyörittele sekaisin. Nosta seos pannulta lautaselle.
  • Kuumenna pannu uudelleen kuumaksi ja ruskista lihat voissa kahdessa erässä ja mausta pippurilla. Huuhtele maut pannusta paistojen välillä vedellä tai esim. whiskyllä ja kaada liemi pataan. Yhdistä lihat padassa ja sekoita niihin vehnäjauhot. Lisää sipuli-suolakurkkuseos, lihaliemi ja osa Aurajuustosta muruina, sekoita hyvin. Lisää lopuksi smetana ja ripaus cayennepippuria, sekoita taas.
  • Kypsennä pataa uunissa kannella peitettynä tunti 200 asteessa ja alenna sitten lämpötilaa 150 asteeseen. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa maku ja lisätä pippuria tai Aurajuustoa, jos ruoka ei ole liian suolaista. Jatka kypsennystä puolisen tuntia ilman kantta, jotta pata saa väriä. Jos liha tämänkin jälkeen vaatii mureutumista, niin jatka kypsennystä. Tarvittaessa voit suurustaa padan ruskealla kastikesuuruksella.
  • Tarjoile suolakurkun ( ja Auran) kanssa. Lisukkeeksi käy perunat, muusi, riisi tai vaikka bulgur.


Vinkki: Padan seuraksi sopii oivasti marinoidut suppilovahverot, esimerkiksi  nämä makean tuliset versiot.




Ei kommentteja: