maanantai 1. huhtikuuta 2013

Rapsakat rukiiset lastut

Nämä rapsakat lastut ovat oivia voinokareella höystettynä tai superherkkuja esimerkiksi kylmäsavulohesta tehdyn tahnan kanssa!


Kaulittuja lastuja, pastakoneella syntyy vielä ohuempia!


Useampi pellillinen lastuja:  (mitä ohuempia, sitä suurempi määrä)
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl voita sulatettuna 
4,5 dl ruisjauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: pari ruokalusikallista sulaa voita, jonka sekaan on raastettu yksi valkosipulin kynsi. Lastujen päälle voi halutessaan ripsauttaa hiukan suolaa.

  • Sekoita veden joukkoon ensin suola ja sitten ruis- ja vehnäjauhot. Lisää lopuksi ruokalusikallinen voisulaa. Vaivaa taikina tasaiseksi.
  • Lastujen tekemiseksi on kaksi vaihtoehtoa: kaulita ne kaulimella tai käyttää pastakonetta, jos sellainen kotoa löytyy. Pastakoneella lastuista saa ohuempia ja hiukan pienemmällä vaivalla, mutta kaulimella teko onnistuu myös. 
  • Ota taikinasta noin viidesosa ja kauli siitä suunnilleen millin paksuinen levy. TAI tee levy pastakoneen avulla, ohentamalla aste kerrallaan.
  • Sulata voitelua varten pari ruokalusikallista voita ja raasta sekaan yksi valkosipulin kynsi, sekoita. Voitele taikinalevyt leivinpaperin päällä valkosipulivoilla ja ripsauta päälle halutessasi vielä hiukan suolaa. 
  • Leikkaa levyistä taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla suupalan kokoisia lastuja.
  • Paista uunin keskiosassa noin 10- 15 minuuttia riippuen lastujen paksuudesta. Paksummat lastut voi paistaa noin 150 asteessa, ihan ohuille lastuille lämpöä kannattaa hiukan laskea.
  • Säilytä ilmavasti huoneenlämmössä.

Vinkki:  Ruislastutaikinaa voit maustaa makusi mukaan, esim. hienonnetulla kuminalla.
             Erimuotoisia lastuja saat ottamalla taikinalevystä paloja piparimuotilla.

Ei kommentteja: