perjantai 4. helmikuuta 2011

Raviolit sienikastikkeessa




Raviolit ei oo kaikista nopeimpia valmistaa, mutta jos näperrystä kaipaa ni näissä sitä riittää. Varsinkin, jos pitää raviolien koon pienenä.

Raviolien tekoon tarvitaan tietysti pastataikinaa. Tein taikinan käsin Myllyn Parhaan Durum vehnäjauhopussin ohjeen mukaan. Ohje löytyy myös netistä osoitteesta: 
Vaikka tässä ohjeessa sanotaan ettei pastakoneella kaulittavan taikinan tarvitse levätä niin annoin taikinan kuitenkin olla jääkaapissa kelmutettuna sen aikaa kun tein täytteet ravioleihin...


Täytteitä tein näppituntumalla, koska raviolien määrällä ei ollu niin suurta merkitystä.

tomaattitäyte:
n. 10 aurinkokuivattua tomaattisiivua (basilikaöljyssä)
n. 100g tuorejuustoa (valkosipuli & yrtit)
mustapippuria

Valuta tomaateista ylimääräinen öljy ja pilko ne pieneksi silpuksi. Lisää sekaan tuorejuusto ja pippuria, sekoita.

sienikastike ja sienitäyte
2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 sipuli
reilu ruokalusikallinen voita tai margariinia
suolaa, pippuria
kastikkeeseen 1 purkki Flora Kuohua
täytteeseen tuorejuustoa (sen verran, että sienisipuliseoksesta tulee mukava tahna) 

Anna suppilovahveroiden liota pehmeiksi ennen käyttöä, kuori ja silppua sillä välin sipuli. Purista vesi pois sienistä, hienonna niitä vähän ja lisää sitten kuumalle pannulle. Pyörittele sieniä pannulla hetki, jotta ylimääräinen vesi haihtuu pois. Lisää sitten reilu ruokalusikallinen voita ja sipulisilppu. Kypsennä hetki ja mausta suolalla ja pippurilla.
Erottele n. 1/3 osaa sieniseosta tortelliinien täytteeksi. Lisää täytteeksi menevien sienien sekaan tuorejuustoa ja sekoita tahnaksi. Jätä loput sieniseoksesta odottamaan kastikkeen tekoa.

Nyt kun täytteet on valmiita niin ota taikina jääkaapista ja leikkaa siitä parin sentin paksuinen pala. Painele palaa ohuemmaksi ja lisää siihen jauhoa, jos taikina tuntuu tarttuvalta. Sitten ei muuta kun veivaamaan. Eli taikinaa rullataan pastakoneen läpi ensin paksuimmalla asetuksella ja sitten askelettain tehdään pastalevyestä ohuempaa. Mulla se levein asetus on numeroltaan 7. Jokaisella paksuudella vedin taikinan läpi kahdesti ja lopetin siihen kunnes tuntui ettei ohuempaa taikinasta uskalla tehdä. Taisin kyllä siis rullata melkein sinne pienimmälle numerolle asti... 
En veivaamisen aikana taittanut taikinaa enää kaksinkerroin veivaamisen välissä, mutta ehkä se ois tehny pastalevystä tasareunaisemman. No... ensi kerralla sitten.

Koon hakemista snapsilasin avulla...

Laita pöydälle jauhoa ja levitä taikina siihen. Asettele täytettä raviolien koosta riippuen pastalevyn toiselle puolikkaalle. Kostuta vedellä täytteiden ympäristö ja käännä pastalevyn toinen puoli täytteiden päälle. Painele taikinat yhteen täytteiden ympäriltä ja yritä saada ilma pois (ilma voi keittäessä hajottaa raviolin). Jos ilmaa jää nii ravioliin voi tehdä reiän ja painella ilman pois. 
Leikkaa tai ota raviolit irti pastalevystä muotilla ja siirrä valmiit liinan tai kelmun alle lautaselle etteivät ne kuiva.
Aloita uuden levyn kaulitseminen ja jatka niin kauan kuin täytteitä riittää. Lopusta taikinasta voit tehdä nauhapastaa tms. ja kuivata sen. 

Täytepalleroisia.


Valmista sienikastike. Nosta valmiiksi tehty sieniseos kuumenemaan levylle ja lisää Flora Kuohu. Anna kastikkeen kiehahtaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Keitä raviolit runsaassa, suolalla maustetussa vedessä 4-7 minuuttia koosta riippuen. Tarjoa heti sienikastikkeen kanssa. 
Tarjoa lisäksi tuoretta vaaleaa leipää tai esim. paahdettuja leipäsiivuja siveltynä öljyllä ja valkosipulilla.


keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Tonnikalapatonki



2 patonkiin tarvitaan...
paistovalmiita patonkeja (monivilja)
purkki tonnikalaa öljyssä
purkki tonnikalaa sweet chili kastikkeessa
ananaspaloja
juustoraastetta
margariinia voiteluun
mustapippuria

Halkaise patongit ja voitele puolikkaat. Sekoita tonnikalat, lisää pippuria ja lado täytteet alemmille patongin puolikkaille. Laita kannet päälle ja pistä halutessa pari hammastikkua pitämään kansia paikallaan. 
Paista 200 asteessa noin vartti tai kun patongit näyttää kypsiltä.

lauantai 29. tammikuuta 2011

Täytetyt kesäkurpitsat


2 annosta

1 iso kesäkurpitsa
n. 200g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
juustoraastetta
jauhelihamaustetta
mustapippuria
cayannepippuria

Pese kesäkurpitsa ja halkaise se niin, että se pysyy hyvin pellillä. Poista kurpitsasta pehmyt keskusta ja pilko se sipulin ja valkosipulin ohessa. Paista jauheliha ja sipulit.. mausta ja lisää kesäkurpitsan sisus. Kypsennä hetken aikaa. Laita täyte kesäkurpitan puolikkaille ja lisää päälle juustoraastetta.
Paista 200 asteisessa uunissa ensin alatasolla ja lopuksi ylempänä yhteensä n. puoli tuntia.
Tarjoile esim. salaatin kanssa.


maanantai 10. tammikuuta 2011

Currykookoskana


Tää ruoka kuuluu Kipakan vanhoihin ja hyviks todettuihin resepteihin..
Kuva vaan on kovin kovin ankea...

  
Ainekset:
 300g hunajamarinoituja broilerinsuikaleita
 500ml kookosmaitoa ( Rainbow)
 1 sipuli
 1 valkosipulin kynsi
 1 tl punaista currytahnaa
 1 tl sweet chili saucea
 1 tl hunajaa
 paprikapaloja
 oliiveja
 suolaa ja ripaus pippuria

Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljyä paistinpannussa ja laita siihen broilerisuikaleet ja sipulit paistumaan. Broilerisuikaleiden alkaessa olla kypsiä lisää paprikapalat sekä punaista currytahnaa ja pyörittele niitä hetki pannulla. Lisää kookosmaito ja anna kiehua hiljalleen hetki. Lisää sekaan oliivit, sweet chili sauce, hunaja, pippuri sekä suolaa maun mukaan. Anna kastikkeen kiehua jonkun aikaa, että se sakenee. Tarjoa kastike esim. basmatiriisin kanssa. 

torstai 16. joulukuuta 2010

Piparkakkujäädyke lämpimällä puolukkakastikkeella




Pieni kuivakakkuvuoallinen, n. 6 annosta

2 dl kuohukermaa (flora)
1 dl tomusokeria
1 kananmuna
1/2 tl kanelia
1 jauhettu neilikan kukinto
ripaus inkiväärijauhetta
1/2 dl piparin muruja
(jäisiä puolukoita ja piparin muruja koristeluun)

Vaahdota muna ja tomusokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi.
Yhdistä vaahdot ja lisää sekaan mausteet ja piparimurut, sekoita.
Laita seos vuokaan ja laita pakkaseen. Anna olla pakkasessa seuraavaan päivään.
Ota jäädyke ainakin varttia ennen huoneenlämpöön, koristele ja tarjoile lämpimän puolukkakastikkeen kanssa.

Lämmin puolukkakastike:
200 g puolukoita
1,5 dl vettä
1 dl sokeria
( 0,5 rkl maissitärkkelystä, 0,5 rkl vettä)

Survo puolukat ja keitä survos veden ja sokerin kanssa mehuksi. Siivilöi ja siirrä mehu takaisin kattilaan.
Keitä, kunnes kastike sakenee. Jos kastike on liian hapanta niin lisää sokeria. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Muumien piparkakkumaja

Täytyy sanoa, että aika väkertäminen piparkakkutalossa vaan on. Viimeisessä kuorrutteella koristelussa meni sit hermot ihan oikeesti. Hajotin MONEN monta pussia ja jopa oikeen pursotuspussin. Sillon kun homma ei onnistu ni se ei vaan onnistu... mutta valmista viimein tuli ja hermot pääs lepäämään. Huh huijaa!


Kaiken muun voi popsia joulun jälkeen paitsi Muumipeikon ja Nuuskumuikkusen. 

lauantai 11. joulukuuta 2010

Piirakkatalkoot

Toisinaan porukoiden eli vanhempien kanssa meillä on tapana pitää piirakkatalkoita. Tälläkin kertaa syntyi valtaisa kasa peruna- ja riisipiirakoita. En halua syrjiä, mutta kyllähän ne perunapiirakat vaan on parempia.  Kyllä niitä tulikin taas muutama syötyä...
 
 
 
Perunaisia ja riisisiä piiraita...
 
 
Perunaisia piiraita ja pulikka.
 
 
Valmiit lämpimäiset... Reilusti voita päälle ja eiku syömään!